حضور مدیر گروه فرآوردههای بیولوژیک دامی در جلسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی
دکتر احمد عرفان منش مدیر گروه فرآوردههای بیولوژیک دامی سازمان جهاددانشگاهی تهران، به عنوان نماینده این سازمان و ناظر طرح تولید بچه ماهی سیباس در جلسه ای که با کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس روز سه شنبه 14 مردادماه برگزار شد، شرکت نمود.
در این جلسه رئیس و اعضای کارگروه شیلات کمیسیون کشاورزی مجلس، رئیس سازمان شیلات ایران، مدیر کل دفتر زیست بومهای دریایی سازمان حفاظت محیط زیست و مدیرعامل شرکت پروتئین گستر نیز حضور داشتند.
دکتر عرفانمنش در این جلسه اظهار داشت: پرورش ماهی در قفس به عنوان راهکار برای تأمین پروتئین مورد نیاز جمعیت کشور دارای مزایا و معایبی است که جهاددانشگاهی در سه زمینه تولید بچه ماهی، تولید تورهای مورد استفاده در قفس و ایمنسازی ماهی با کمک واکسن برای پیشگیری از بروز بیماریها، دارای تجارب و دستاوردهای مناسبی است.
وی برنامه سازمان جهاددانشگاهی تهران برای تولید پنج میلیون بچه ماهی سیباس با تکیه بر تجارب موجود در کشور و اقدامات بهداشتی تکمیلی را مطرح کرد و در پایان نیز از تجربه این سازمان در همکاری با شرکت پرورش ماهی راموز در نگهداری و واکسیناسیون لارو وارداتی و فروش بچه ماهی سیباس به مزارع داخلی و حتی صادرات بچه ماهی صحبت نمود.
وی بیان کرد: تجربه تولید واکسن در جهاددانشگاهی و مصرف آن در برخی از مزارع قزل آلای کشور به سال 1384 می رسد.
مدیرگروه پژوهشی فرآوردههای بیولوژیک دامی سازمان جهاددانشگاهی تهران افزود: در چرخه یک صنعت کامل در پرورش ماهی لازم است تا همه جوانب آن در نظر گرفته شود و باید الگویی مانند زنجیره ارزش افزوده پورتر برای پرورش ماهی کشور در نظر گرفته شود.
در ادامه دکتر میرشکاری مدیر کل دفتر زیست بوم های دریایی سازمان حفاظت محیطزیست از عملکرد پرورش ماهی در قفس برای تامین پروتئین کشور دفاع کرد و گفت: ظرفیت 400.000 تن در آبهای ساحلی با همکاری شیلات شناسایی شده است.
دکتر خون میرزایی رییس سازمان شیلات ایران نیز گفت: زیرساخت های لازم برای پرورش ماهی در قفس برای 400.000 تن خریداری شده و یا در اختیار قرار گرفته است.
وی اعلام کرد: در سال گذشته 1.282.000 تن آبزیان در ایران تولید شده است که 47% با پرورش و 53% آن با صید تامین شده است. وی شروع مطالعه برای پرورش در قفس را 1379 اعلام کرد.
دکتر خون میرزایی، توسعه دریامحور را از برنامههای شیلات برای استفاده از ظرفیت آبهای ساحلی برای تولید پروتئین مورد نیاز کشور دانست.
خانم دکتر رفیعی نماینده مجلس نیز از سیاست های شیلات در گسترش بیرویه تولید ماهی انتقاد کرد و آلودگیهای این صنعت در آب پشت سدها را از معضلات دانست. ایشان اصرار بر تولید ماهی در حالی که بازار داخلی استقبال نمیکند و قدرت صادرات هم نداریم را خطا دانست. وی اشاره ای هم به وامهای کلان اعطا شده برای پرورش در قفس کرد. این وامها در سال 1395 در اختیار برخی افراد قرار گرفته شده است.
دیگر نماینده مجلس در خصوص تکمیل چرخه تولید در صنعت آبزی پروری و فرهنگسازی مصرف ماهی در خانوارها صحبت کرد و برنامه ایجاد واحدهای فرآوری و نگهداری محصول را از نیازهای این صنعت عنوان نمود.
همچنین آقای یوسفی مدیرعامل شرکت نیکسا، بزرگترین مزرعه آبزی پروری ایران در این جلسه صحبت نمود و به بیان مشکلات موجود در این صنعت پرداخت.
در آخر مصوب شد سازمان جهاددانشگاهی تهران در خصوص تولید بچه ماهی سیباس به کارگروه شیلات گزارشی ارائه نماید.